Kanelbullar som de ska smaka! Här hittar du bästa grundreceptet på klassiska kanelbullar som gör degen saftig och kanelfyllningen rik på smak och sötma. Bjud någon du tycker om på rykande färska kanelbullar idag!

För 35 bullar

Ingredienser

50 g jäst
150 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk kardemumma grovstött
0,5 tsk salt
13 dl vetemjöl (780 g)

Kanelfyllning:

150 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk kanel mald

Pensling:

1 ägg

Garnering:

0,5 dl pärlsocker

Kanelbullar – bästa grundreceptet

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  4. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  5. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till en smidig smet.
  6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 30 x 60 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i 35 delar.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  8. Sätt ugnen på 250°.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler.

Hur snurrar man kanelbullar?

Dela degen i två delar. Kavla den ena delen till en jämn och avlång rektangel på mjölat bakbord. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop degen. Kavla lätt på ovansidan av den vikta degen. Skär degen i ca 15 avlånga strimlor. Tvinna varje strimla och snurra ihop dem till en bulle.

Tips för extra saftiga kanelbullar

  • För att få saftiga bullar använd så lite mjöl som möjligt. Alla degar är olika. Ibland behövs inte den mängden mjöl som står i receptet. Spara en eller ett par deciliter till utbakningen.
  • Ju längre jästid – desto saftigare bullar. Stressa inte!
  • Baka med smör.
  • Mortla gärna kardemumman själv. Det smakar mycket godare.
  • Pensla med sockerlag efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
Kanelbullar med pärlsocker

Nygräddade kanelbullar, finns det något bättre?

4 olika fyllningar till dina kanelbullar

För dig som vill göra något extra – här under följer tre riktigt goda varianter av kanelbullar som är värt att testa. Med mörk choklad, blåbär eller vanilj:

Kanelbullar med mörk choklad

Kanel och choklad är en mycket god kombination i bullar. Följ grundreceptet ovan men i fyllningen av smör, socker och kanel – bryt även ner bitar av 200 gram mörk choklad (70%).

Blåbärsbullar

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), blåbär (5-6 dl) och syltsocker (2,5 dl) som fyllning. Har du inte syltsocker hemma går det bra att använda strösocker mixat med lite potatismjöl.

Vaniljbullar

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), strösocker (8 msk) och vaniljsocker (4 msk).

Kanelbullar med mandelmassa

Följ grundreceptet på klassiska kanelbullar, och med samma fyllning. Men avsluta med att hyvla mandelmassa ovanpå!

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

”Baka

Foto: Ulrika Pousette