Kalvytterfilé med morotspuré, svampduxelle och morotssallad

00000

Restaurang 1900 kokar egen kalvfond. Vill du inte göra det går det bra att köpa färdig. Receptet nedan är gjort på Bongs kalvfond som smaksatts med portvin för att få lite sötma.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g kalvytterfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Morotspuré:

200 g morötter, (ca 2 st)
2 msk smör
1 krm salt

Svampduxelle:

2 schalottenlökar
100 g rimmat sidfläsk
100 g champinjoner
200 g ostronskivling
3 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Kalvsky:

2 dl vatten
1,5 msk kalvfond, koncentrerad
1 krm svartpeppar, nymald
1 krm strösocker
1 msk rött portvin
1 tsk Maizena majsstärkelse
1 msk smör

Garnering:

1 morot
dillkvistar

1. Sätt ugnen på 125°. Bind upp köttet med steksnöre. Krydda och bryn köttet runt om i smör. Lägg det i en ugnssäker form och stek ca 1 timme till 58° innertemperatur. Låt vila 10 min till 60°.
2. Morotspuré: Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem i saltat vatten, 2 tsk salt per liter vatten, tills de är riktigt mjuka, 15–20 min. Häll av vattnet. Mixa morötter och smör till en slät puré och smaka av med salt.
3. Svampduxelle: Skala och finhacka löken. Skär fläsket i tärningar. Hacka svampen. Stek lök, fläsk och svamp i smöret ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Kalvsky: Koka vatten, kalvfond, peppar, socker och portvin ca 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ned i den varma buljongen. Koka upp på nytt. Dra kastrullen från värmen och vispa ned smöret.
5. Garnering: Skala moroten till garneringen och strimla dem tunt med potatisskalare.
6. Servering: Skär köttet i 4 bitar. Lägg dem på varma tallrikar och servera med morotspuré, svampduxelle och kalvsky. Garnera med morotsstrimlor och dill.