Kalvytterfilé med basilikamos och tomatkompott
Ingredienser
- 600 g kalvytterfilé
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk smör
Basilika- och citronmos
- 800 g mjölig potatis
- 2,5 dl mellangrädde - eller vispgrädde
- 2 msk smör
- 1 kruka basilika
- 0,5 citron - finrivet skal
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Syrlig tomatkompott
- 500 g körsbärstomater
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 1 tsk vit balsamvinäger
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en väloljad ugnssäker form. Salta, peppra och tillaga mitt i ugnen ca 40 min.
-
Lägg tomaterna i en skål. Droppa över vinäger och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150°.
-
Krydda köttet med salt och peppar och bind ev upp det med steksnöre. Bryn köttet runt om i smör i en het stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 30 min till 58° innertemperatur. Låt köttet vila 10 min.
-
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Värm grädde och smör i en kastrull. Tillsätt basilikan och mixa med mixerstav tills basilikan är finfördelad.
-
Pressa potatisen genom potatispress. Häll över gräddblandningen och vispa till ett luftigt mos. Späd med mera grädde om det behövs. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
-
Skär köttet i skivor och servera med basilikamos och tomatkompott.