ca 3 timmar + 8 timmar att stelna
Hemlagad kalvsylta – steg för steg:
- Häll drygt 2 liter vatten i en rymlig gryta med lock. Koka upp och lägg i kött, ben och grisfot. Vattnet ska täcka. Låt sjuda utan lock ca 10 min och skumma ytan väl.
Foto: Ulf Svensson
- Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner det i koket tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt. Sjud under lock ca 1 1/2 timme.
Foto: Ulf Svensson
- Lyft upp köttet men låt övriga ingredienser sjuda ytterligare ca 1 timme. Ta bort ben och brosk från köttet och lägg tillbaka ben och brosk i grytan, och låt det koka med i buljongen.
Lägg köttet i en skål. Lägg på en tyngd, till exempel en annan skål med en tung mortel. Ställ det kallt.Foto: Ulf Svensson
- Sila buljongen genom en finmaskig sil eller silduk. Koka buljongen i en ny gryta utan lock så att den reduceras till knappt 1 liter.
Skär köttet i mycket små bitar. Blanda köttbitarna med finhackad persilja och lägg i en skål eller avlång form. Häll buljongen över köttet så att det täcker. Ställ syltan kallt att stelna ca 8 timmar.Foto: Ulf Svensson
- Servera syltan kall i skivor, gärna tillsammans med snabbinlagda polkabetor.
Foto: Ulf Svensson
Slippa gelatin?
För att slippa använda gelatin kan man lägga i några extra ben och en grisfot i koket.
Frysa kalvsylta
Kalvsylta går att frysa men måste efter upptining smältas om och på nytt få stelna i form.