Kalvstek på mormors vis

Numera kan vi åter hitta svensk kalvstek i butiken. I annat fall kan du be butiken beställa hem. Butiken kan behöva några dagar på sig.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 kg benfri svensk kalvstek
  • 3 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar - mald
  • 2 gula lökar - klyftade
  • 2 morötter - grovt skivade
  • 2 lagerblad
  • 4 persiljekvistar
  • 4 dl vatten

Sås

  • 6 dl steksky - + vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 anjovisfiléer
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 msk röd vinbärsgelé
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 nypa salt - ev
  • 1 nypa peppar - ev

Gör så här

  1. Bryn steken i en stekgryta. Salta och peppra.

  2. Ta upp köttet och bryn därefter lök och morötter.

  3. Sätt en köttermometer i steken med spetsen i mitten. Lägg tillbaka steken i grytan med lök, morötter, lagerblad och persiljekvistar. Häll i vatten efterhand och bräsera på svag värme under lock ca 1 1/2 tim tills innertemperaturen är 68°. Låt den vila under folie medan du gör såsen och gör det sista med övriga tillbehör.

  4. Ta upp kött och grönsaker. Sila och mät upp stekskyn. Häll den i en kastrull och tillsätt vatten, kalvfond och mosade ansjovisfiléer. Koka upp. Blanda grädde och vetemjöl och häll ner det under omrörning. Låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med gelé, soja, eventuellt salt och peppar.

  5. Skiva steken och blanda ner eventuellt köttsaft i såsen. Servera steken med såsen, hasselbackspotatis, morotssallad, inlagd gurka, inlagda tomater och vinbärsgelé.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!