00000

Numera kan vi åter hitta svensk kalvstek i butiken. I annat fall kan du be butiken beställa hem. Butiken kan behöva några dagar på sig.

För 8 person(er)

Ingredienser

1,5 kg benfri svensk kalvstek
3 msk smör
2 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
2 gula lökar klyftade
2 morötter grovt skivade
2 lagerblad
4 persiljekvistar
4 dl vatten

Sås

6 dl steksky + vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 ansjovisfiléer
2 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl
1 msk röd vinbärsgelé
1 tsk kinesisk soja
1 nypa ev salt och peppar

1. Bryn steken i en stekgryta. Salta och peppra.
2. Ta upp köttet och bryn därefter lök och morötter.
3. Sätt en köttermometer i steken med spetsen i mitten. Lägg tillbaka steken i grytan med lök, morötter, lagerblad och persiljekvistar.
Häll i vatten efterhand och bräsera på svag värme under lock ca 1 1/2 tim tills innertemperaturen är 68°. Låt den vila under folie medan du gör såsen och gör det sista med övriga tillbehör.
4. Ta upp kött och grönsaker. Sila och mät upp stekskyn. Häll den i en kastrull och tillsätt vatten, kalvfond och mosade ansjovisfiléer.
Koka upp. Blanda grädde och vetemjöl och häll ner det under omrörning. Låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med gelé, soja, eventuellt salt och peppar.
5. Skiva steken och blanda ner eventuellt köttsaft i såsen. Servera steken med såsen, hasselbackspotatis, morotssallad, inlagd gurka, inlagda tomater och vinbärsgelé.