Kalvstek med ugnsbakade rotfrukter i örtvinägrett - servera med ett gott bröd
Ingredienser
- 1 kg kalvstek
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk oregano - finhackad
- 2 kg rotfrukter - blandade t ex morot, palsternacka, svartrötter, kålrot
- 1 tärning hönsbuljong - smulad
- 1 msk strösocker
- 3 msk rapsolja
- 1 - 2 msk smör
Vinägrett
- 1 msk rödvinsvinäger - eller vitvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 1 krm salt
- 3 msk olivolja
- 2 - 3 msk oregano
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°.
-
Gnid köttet med salt, peppar och oregano.
-
Skala och skär rotfrukterna i bitar eller stavar. Blanda rotfrukterna med buljongtärningen, sockret och oljan. Bred ut dem på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Sätt in mitt i ugnen och låt stå ca 15 min. Rör om 1–2 gånger under tiden. Sänk värmen till 150°.
-
Bryn kalvsteken runt om i lite smör, t ex i en stekpanna eller gryta. Lägg steken ovanpå rotfrukterna. Stick in en termometer så att hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
-
Sätt in pannan i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 65°, då köttet är lätt rosa, eller 70°, då det är genomstekt. Beräkna 45–50 min.
-
Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla ca hälften över rotfrukterna och köttet. Låt köttet vila under aluminiumfolie 10–15 min.
-
Skär köttet i skivor och servera med rotfrukter, sky och resterande vinägrett.