Kalvleverpastej

Pastejen kan tillagas i tvåformar. Grädda den ena och frys in den andra ogräddad. Låt tina i kylen innan den gräddas. Gräddningstiden på de mindre formarna blir kortare än för en stor.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 175 g gödkalvlever
  • 250 g fläskkarré - eller färskt sidfläsk, tärnad
  • 75 g späck
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 5 anjovisfiléer
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 msk sirap - ljus
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skölj och torka levern. Putsa den fri från hinnor. Mal lever, karré eller sidfläsk och späck grovt i köttkvarn.

  2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tillsammans med mejram och timjan. Låt kallna. Hacka ansjovisen.

  3. Vispa siktat mjöl med vispgrädde till en klumpfri smet. Blanda det malda köttet med mjölblandning, ägg och sirap. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla. Tillsätt ansjovis och lök. Krydda med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 125°. Klä en ugnssäker form, 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Papperet fastnar lättare om man oljar kanterna med rapsolja. Fyll formen med färsen och täck med bakplåtspapper.

  5. Ställ formen mitt i ugnen. Grädda ca 1 timme och 15 min, tills innertemperaturen är 72°.  Smeten ska ha stelnat helt och köttsaften vara klar när man sticker med provsticka. Ta ut och låt pastejen svalna i formen. Ställ formen i kylen med en tyngd på så att pastejen ligger i press.

  6. Skär pastejen i bitar, gärna med en varm, vass kniv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!