00000

Kalvlever i tunna skivor steker du snabbt. En riktig delikatess serverad med lätt hallonvinägersky.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kalvlever, i tunna skivor
1 paket bacon, (140 g)
0,5 dl hallonvinäger
1 msk kalvfond, konc
150 g sockerärter

Potatismos:

700 g potatis, mjölig
1 dl lättcrème fraiche
smör, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Kalvlever med hallonvinägersky och potatismos – gör så här:

  1. Potatismos: Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Spara lite av kokvattnet. Pressa potatisen i potatispress. Blanda med crème fraiche och 2 msk av kokvattnet. Vispa med ballongvisp till ett luftigt mos.
  2. Skär baconet i bitar. Stek det knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna. Strö 1 tsk salt och 2 krm peppar på leverskivorna. Stek dem på hög värme ca 1 minut på varje sida. Sänk värmen och låt dem steka ytterligare ca 3 min beroende på hur tjocka skivorna är. Lyft upp levern och häll i vinäger, 1 dl vatten och kalvfond. Låt skyn koka ihop ca 2 min.
  4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola snabbt i kallt vatten och låt dem rinna av. Servera levern direkt med potatismos, hallonvinägersky, knaperstekt fläsk och lättkokta sockerärter.

Recept av Ulla Karlström och Charlotte Jenkinson