4.54.54.54.54.5

Recept på kalvkotlett med färskpotatis, linser, kronärtskocka och mild pesto. Kalvkött är mildare i smaken och ljusare i färgen än nötkött. Kalvkotletter finns för det mesta i den manuella köttdisken eller i saluhallar. Som alternativ fungerar lammkotletter bäst.

För 4 personer

Ingredienser

Kalvkotlett med färskpotatis

4 kalvkotletter (à 150-175 g)
2 krm grovmald svartpeppar
1/2 dl färska örter, t.ex rosmarin eller salvia
2 tsk flingsalt 
2 msk olivolja
2 citroner

Pestosås

2 msk pinjenötter
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1/2 dl riven parmesanost
1 krm salt

Tillbehör

1 dl belugalinser
2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
500 g färskpotatis
500 g romanesco- eller blomkålsbuketter
1 burk grillade kronärtskockor i olja (290 g)
2 krm grovmald svartpeppar

45 min

Kalvkotlett med färskpotatis – gör så här:

  1. Tillbehör: Koka linserna i vatten med buljongtärning och lagerblad 15 min. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten och skär dem i halvor. Förväll romanescon i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt oljan rinna av från kronärtskockorna, spara lite till stekning.
  2. Pestosås: Rosta pinjenötter i torr stekpanna. Mixa basilikabladen eller stöt dem i en mortel. Tillsätt oljan och blanda ner pinjenötter och ost mot slutet. Salta.
  3. Krydda kotletterna med peppar, örter och salt. Gnugga in kryddorna med olja. Grilla kotletterna på medelvärme 5–8 på varje sida. Låt dem vila ca 5 min innan de serveras. Halvera och grilla citronerna.
  4. Hetta upp en stekpanna och stek potatis, kronärtskockor och linser i lite av oljan från kronärtskockorna. Peppra. Servera med köttet och peston.