Kalvfilé med rostade rotsaker, rödvinssås och tryffelkräm
Ingredienser
- 500 g kalvfilé
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Rotsaker och linser
- 2 dl grön lins - (svenska puylinser)
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1 rödlök
- 1 msk olivolja - + 1 msk
- 1 tsk salt
- 0,5 dl örter - hackade, t ex timjan, persilja
Rödvinssås
- 1 schalottenlök - stor
- 1 msk strösocker - + 1 msk
- 2 dl rött vin
- 1 dl vatten
- 1,5 msk kalvfond - konc
- 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
Tryffelkräm
- 150 g skogschampinjoner
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 dl crème fraiche
- 1 - 2 tsk tryffelolja
- 2 krm salt
Garnering
- timjan - persilja
Gör så här
-
Sätt ugnen på 250°. Skölj linserna noga i ljummet vatten. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 15 min. Skala och skär morötter och palsternackor i grova stavar. Skala och skär löken i klyftor. Blanda rotsaker och lök med 1 msk olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 15 min.
-
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 min. Strö över sockret och låt det bli lätt ljusbrunt. Häll på vin och vatten och tillsätt fond. Låt koka ca 10 min. Red skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör precis före servering.
-
Sänk ugnsvärmen till 150°. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 5 min.
-
Blanda rotsakerna med linser, 1 msk olja och örter.
-
Kräm: Ansa och hacka svampen. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör ca 5 min. Tillsätt crème fraiche och mixa slätt med mixerstav. Smaksätt med tryffelolja och krydda med salt.
-
Skär köttet i skivor. Lägg en klick svampkräm på tallrikarna. Fördela rotsaker och linser på krämen. Lägg på köttet och häll sås runt om. Garnera med örter och servera.