4.24.24.24.24.2

Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips är en festlig fredagsrätt. Om du inte hittar kalvkött i din butik går det bra att byta ut mot lamm- eller oxfilé.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g kalvfilé
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Dillolja:

1 dl olivolja
0,5 dl dill, hackad
1 msk citron, pressad
0,5 krm salt

Morotspuré:

4 morötter, (500 g)
2 potatisar
50 g smör
1 dl kokvatten
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Rostad blomkål och lök:

0,5 blomkålshuvud, (200 g)
10 pärllökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

dillchips
dillvippor

40 minuter + 25 minuter i ugn

Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips –gör så här:

  1. Dillolja: Sätt ugnen på 200°. Mixa alla ingredienser till dilloljan slätt med mixerstav. Sila genom finmaskig sil.
  2. Morotspuré: Skala och koka morot och potatis mjuka i saltat vatten. Pressa grönsakerna genom en potatispress. Vispa sedan i smör och ev vatten från kokningen till ett mos. Salta och peppra.
  3. Rostad blomkål: Skär blomkålen i små buketter. Skala löken. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Krossa vitlöksklyftorna och lägg i formen. Häll över olja, salta och peppra. Rosta grönsakerna högt upp i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg och är mjuka.
  4. Putsa bort eventuella senor på köttet. Bryn det i smör och olja runt om, salta och peppra. Stek färdigt mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 54°. Låt köttet vila ca 10 min innan du skär det i ca 2 cm tjocka skivor.
  5. Lägg en klick puré i botten på tallrikarna. Lägg på blomkål, lök och kalvfilé. Garnera med chips och dill. Ringla över dillolja.