44444

Kalvfärsbiffar, svampsås, hasselbackspotatis, äppelmos samt blomkål är klassiska vintriga smaker som får en modern twist med parmesan på hasselbackspotatisen och en fräsch sallad till.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kalvfärs
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
2 msk kalvfond, konc
2 tsk salt
1 msk soja, gärna Kikkoman
2 krm vitpeppar, mald
50 g prästost, finriven
30 g persilja, finskuren
2 msk smör

Hasselbackspotatis:

16 potatisar, av fast sort
50 g smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
2 msk ströbröd
20 g parmesanost

Svampsås:

200 g champinjoner
1 bananschalottenlök
1 tsk timjan
50 g smör
3 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
2 msk soja, Kikkoman
2 msk kalvfond, konc
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Äppelmos:

4 äpplen, röda, svenska
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
2 krm salt

Sallad:

200 g blomkål
0,5 dl pumpakärnor
2 äpplen, röda svenska
2 msk persilja, strimlad
1 msk olivolja
2 krm salt

50 minuter + 40 minuter i ugn

Kalvfärsbiffar, svampsås, hasselbackspotatis, äppelmos samt blomkål – gör så här:

  1. Hasselbackspotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen. Lägg dem, en och en i en träslev, och skiva så tunt det går nästan hela vägen igenom. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Smält smöret. Krydda potatisen med salt och peppar och pensla med det smälta smöret. Strö över ströbröd och tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Riv parmesanen och strö den över potatisen. Tillaga ytterligare 10–15 min tills potatisen är mjuk. Sänk ugnsvärmen till 125°.
  2. Blanda alla ingredienser till biffarna väl. Forma färsen till 8–10 biffar. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 65° innertemperatur, ca 15 min.
  3. Sås: Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och strimla löken. Bryn svampen med lök och timjan i smöret tills den fått fin färg. Pudra över mjölet och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med lite mjölk om såsen blir för tjock.
  4. Äppelmos: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka dem mjuka i vatten och vinäger. Mosa till grovt mos och tillsätt socker och salt.
  5. Sallad: Skiva blomkålen tunt och lägg i isvatten. Rosta pumpakärnorna i het panna tills de ”poppar”. Kärna ur och skär äpplena i strimlor. Blanda blomkål, pumpakärnor och äpplen med persilja och olja precis före servering. Krydda med salt.
  6. Servera färsbiffarna med potatis, sås, äppelmos och sallad.