Kalvfärsbiffar med svampsås och hasselbackspotatis

Kalvfärsbiffar, svampsås, hasselbackspotatis, äppelmos samt blomkål är klassiska vintriga smaker som får en modern twist med parmesan på hasselbackspotatisen och en fräsch sallad till.
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 2 tsk salt
  • 1 msk soja - gärna Kikkoman
  • 2 krm vitpeppar - mald
  • 50 g prästost - finriven
  • 30 g persilja - finskuren
  • 2 msk smör

Hasselbackspotatis

  • 16 potatisar - av fast sort
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 2 msk ströbröd
  • 20 g parmesan

Svampsås

  • 200 g champinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 tsk timjan
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk soja - Kikkoman
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Äppelmos

  • 4 äpplen - röda, svenska
  • 1 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk honung
  • 2 krm salt

Sallad

  • 200 g blomkål
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 äpplen - röda svenska
  • 2 msk persilja - strimlad
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Hasselbackspotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen. Lägg dem, en och en i en träslev, och skiva så tunt det går nästan hela vägen igenom. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Smält smöret. Krydda potatisen med salt och peppar och pensla med det smälta smöret. Strö över ströbröd och tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Riv parmesanen och strö den över potatisen. Tillaga ytterligare 10–15 min tills potatisen är mjuk. Sänk ugnsvärmen till 125°.

  2. Blanda alla ingredienser till biffarna väl. Forma färsen till 8–10 biffar. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 65° innertemperatur, ca 15 min.

  3. Sås: Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och strimla löken. Bryn svampen med lök och timjan i smöret tills den fått fin färg. Pudra över mjölet och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med lite mjölk om såsen blir för tjock.

  4. Äppelmos: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka dem mjuka i vatten och vinäger. Mosa till grovt mos och tillsätt socker och salt.

  5. Sallad: Skiva blomkålen tunt och lägg i isvatten. Rosta pumpakärnorna i het panna tills de "poppar". Kärna ur och skär äpplena i strimlor. Blanda blomkål, pumpakärnor och äpplen med persilja och olja precis före servering. Krydda med salt.

  6. Servera färsbiffarna med potatis, sås, äppelmos och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!