Kalvfärsbiffar med risotto

44444

Kalvfärsbiffarna serveras med en krämig risotto och en lätt gräddsky med salvia och citron. Färsen kryddas också med salvia, men den går att byta mot färsk basilika.

För 4 person(er)

Ingredienser

Risotto

0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
0,5 kalvbuljong, tärning
50 g färsk parmesan
150 g cocktailtomater

Biffar

400 g kalvfärs
3 äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk salvia, färsk finhackad
1 msk olivolja, till stekning

Gräddsky

0,5 citron
1 msk salvia, finhackad färsk
0,5 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
0,5 kalvbuljong, tärning

1. Risotto: Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en sauteuse eller rundbottnad kastrull. Fräs lök och vitlök, utan att det tar färg, på medelvärme ca 1 minut. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vin och lite av vattnet samt buljongtärningen. Låt det sjuda sakta utan lock och rör om då och då. Späd med mer vatten och låt det koka tills riset blir mjukt men fortfarande har en kärna med tuggmotstånd. Blanda ner riven parmesan och delade cocktailtomater strax före servering.
2. Biffar: Blanda samman kalvfärsen med äggulor, salt, peppar och finhackad salvia. Forma 8 jämnstora biffar. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme och stek biffarna ca 1 minut på varje sida. Lägg över dem på ett fat och gör skyn i samma stekpanna utan att diska ur pannan.
3.Gräddsky: Fräs rivet citronskal och salvia i den olja som finns kvar efter biffarna, ca 1/2 minut. Häll på vatten, vin och grädde samt smula ner buljongtärningen. Låt det koka ca 1/2 minut. Lägg tillbaka biffarna i skyn, låt dem bräsera ca 2 min.
4. Se till att risotton är krämig och varm och servera den till de nybräserade biffarna med gräddsky. Garnera med färska salviablad och eventuellt hyvlad färsk parmesan.