4.74.74.74.74.7

Kalv i dill har milda och finstämda smaker med den rätta syrliga ättikssmaken på såsen. Laga och njut.

För 4 person(er)

Ingredienser

1,8 kg kalv, av innanlår, fransyska eller högrev
1 gul lök, stor
4 morötter
150 g kålrot
2 lagerblad
1 liter vatten
2 tsk salt, + 1/2 tsk
4 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse, Maizena
3 msk ättiksprit, (12 %)
3 msk strösocker
1,5 dl dill, hackad

Tillbehör

potatis, kokt

Kalv i dill – gör så här:

  1. Skär kalvköttet i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala lök, morötter och kålrot. ­Skiva löken och hälften av morötterna. Strimla resterande morötter och kålroten. Lägg kött, lök, de ­skivade morötterna och lagerblad i en gryta. Häll på vatten så att det knappt täcker och tillsätt 2 tsk salt. Lägg på locket.
  2. Koka upp och låt köttet sjuda 1 1/2– 2 timmar, tills det är mört. Skumma bort eventuellt skum som flyter upp till ytan med jämna mellanrum.
  3. Sila över buljongen i en kastrull och koka tills ca 6 dl återstår. Häll i grädden och koka ytterligare ca 15 min. Tillsätt ättika och socker. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Koka upp skyn och vispa ner redningen. Låt koka upp.
  4. Lägg dillen i en mixer och häll på ca 2 dl sås. Mixa till en slät och grön sås. Tillsätt resten av såsen.
  5. Plocka bort fett och senor från köttet. Lägg det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner ­grytan.
  6. Koka upp grytan när den ska ätas. Lägg ner de strimlade morötter och kålrötterna. Låt koka ca 5 min och servera grytan med kokt potatis.