00000

Recept på kålrabbipaj med dillfärskost. Dilltoppingen gör pajen extra krämig och god.

För 6 pers på buffé

Ingredienser

Kålrabbipaj med dillfärskost

150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1/2 tsk salt
2 små ägg

Fyllning

600 g kålrabbi
100 g prästost
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt

Topping

200 g naturell färskost
100 g prästost
2 ägg
2 dl mjölk
2 krm salt

30 min + 30 min vila + 35 min i ugn

Kålrabbipaj med dillfärskost – gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda smör, mjöl och salt i en bunke. Tillsätt äggen och knåda ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter, så att degen hänger lite över kanten. Ställ pajformen i kylen eller frysen, ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär kålrabbin i 1 cm stora tärningar. Koka kålrabbin i lättsaltat vatten, 6–8 min, tills den är genommjuk med ett litet tuggmotstånd. Häll av kålrabbin och låt den svalna.
  3. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  4. Lägg kålrabbin i pajformen. Riv osten och strö den över. Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna. Blanda färskost, crème fraiche, dill och salt och bred ut över pajen.