00000

Kålrabbi- och parmesanlåda med helstekt lammytterfilé är festlig helgmat. Parmesan ger extra smak åt den här krämiga lådan.  

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammytterfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk olivolja
1 msk smör

Kålrabbilåda:

1 kilo kålrabbi
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
50 g parmesanost
1,5 tsk salt

Sallad:

1 morot
1 bit gurka, (ca 10 cm)
100 g salladsblad, blandade
1 msk citron, pressad
1 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt

25 minuter + 30 minuter i ugn

Kålrabbi- och parmesanlåda med helstekt lammytterfilé – gör så här:

  1. Kålrabbi: Sätt ugnen på 200°. Skala kålrabbin och hyvla den tunt på mandolin. Koka upp lätt saltat vatten och koka kålrabbiskivorna ca 1 minut. Låt rinna av.
  2. Lättvispa äggen och vispa ner mjölk och grädde. Tillsätt parmesanen och krydda med salt. Lägg kålrabbin i en ugnssäker form. Häll över äggstanningen. Ställ formen mitt i ugnen och  gratinera ca 30 min, tills den stannat.
  3. Kött: Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det  runt om i olivolja och smör i en stekpanna  6–8 min.  Lägg över köttet i en ugnssäker form och ställ in det i ugnen  bredvid gratängen.
  4. Stek köttet tills innertemperaturen är ca 55°. Låt det vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  5. Sallad: Skala moroten och hyvla den och gurkan tunt med mandolin. Blanda grönsakerna med salladsblad, citronsaft och olivolja. Krydda med salt.
  6. Servera köttet med kålrabbilådan och salladen.
    pren