kålrabbi med brynta krondillssyltade kantareller och gremolata

Kålrabbi är en lite bortglömd delikatess. Med syltade kantareller blir det mums!
Mattias Larsson

Brynta krondillssyltade kantareller

  • 400 g kantareller
  • 2 schslottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl honung - flytande
  • 4 stora krondillsblommor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk flingsalt

Gremolata

  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk bladpersilja - finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Ansa kantarellerna. Skala och skiva schalottenlöken. Bryn kantarellerna i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Tillsätt löken och häll på vinäger, vatten, honung, krondillsblommor och salt. Låt puttra ca 5 min. Låt kantarellerna kallna och ställ dem i kylen ca 24 timmar.

  2. Gremolata: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronskal, vitlök, persilja, olja och salt.

  3. Skär bort den nedersta centimetern av kålrabbin och skala den. Skiva kålrabbin tunt. Koka skivorna i lättsaltat vatten i en gryta 2–3 min, tills de är mjuka med ett litet tuggmotstånd. Ta upp och lägg genast skivorna i isvatten så att kokningen avstannar. Låt rinna av ordentligt.

  4. Lägg kålrabbin omlott på ett fat. Låt kantarellerna rinna av och lägg dem på kålrabbin. Ringla över gremolata och strö på flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!