00000

Kålpudding med rårörda lingon är klassisk husmanskost. Strimla kålen på mandolin om du vill att den ska bli mjuk snabbt.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g blandfärs
1 vitkålshuvud, (800  g)
2 msk sirap, ljus
0,5 dl ströbröd
1,5 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
smör, salt, nymald svartpeppar

Rårörda lingon:

150 g lingon
2 msk strösocker

Tillbehör:

600 g potatis, kokt

20 minuter + 30 minuter i ugn

Kålpudding med rårörda lingon – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa ­kålen och skär i små bitar. Stek i 1 msk smör tills den börjar mjukna. Ringla över sirapen när kålen börjar få färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  2. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla ca 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök, färs, hälften av kålen, 1 tsk salt och 2 krm peppar i ströbrödsblandningen.
  3. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Fördela köttfärsblandningen över. Häll över resterande kål. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Lingon: Blanda lingon och socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret lösts upp.
  5. Servera kålpuddingen med lingon och kokt potatis.

Recept av Måns Ranung