Kålpudding med rårörda lingon

Kålpudding med rårörda lingon är klassisk husmanskost. Strimla kålen på mandolin om du vill att den ska bli mjuk snabbt.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 1 huvud vitkål - (800  g)
  • 2 msk sirap - ljus
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 gul lök
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Rårörda lingon

  • 150 g lingon
  • 2 msk strösocker

Tillbehör

  • 600 g potatis - kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa ­kålen och skär i små bitar. Stek i 1 msk smör tills den börjar mjukna. Ringla över sirapen när kålen börjar få färg. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  2. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla ca 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök, färs, hälften av kålen, 1 tsk salt och 2 krm peppar i ströbrödsblandningen.

  3. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Fördela köttfärsblandningen över. Häll över resterande kål. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Lingon: Blanda lingon och socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret lösts upp.

  5. Servera kålpuddingen med lingon och kokt potatis.

Recept av Måns Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!