1 h 20 min
GÖR SÅ HÄR:
- Skär bort kålhuvudets rotstock, den hårda biten i mitten av kålhuvudet, med en liten vass kniv. Försök att få kålhuvudet att hålla ihop. Lägg kålhuvudet i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp och sjud i 10 minuter.
- Slå bort vattnet och låt kålen svalna. Plocka av bladen så snyggt som möjligt, skär bort mittnerven och hacka den tillsammans med de blad som går sönder.
- Dela de hela bladen i fyra bitar och stek dem några minuter i smör. Låt svalna.
- Hetta upp smör i en stekpanna, stek lök och den hackade kålen i några minuter och ställ blandningen åt sidan.
- Blanda färs, lök- och kålhacket, ströbröd, mjölk, ägg, soja, sirap och fond. Smaka av med salt, peppar och ev mer fond.
- Varva kål och färs i en ugnsfast form. Börja och avsluta med ett kållager. Pensla det översta lagret med smält smör, pudra över farinsocker och strö på salt och peppar.
- Baka kålpuddingen i ugn i cirka 40 minuter på 175 grader. Täck puddingen med aluminiumfolie om färgen blir för mörk.
TILL SERVERING:
Servera puddingen tillsammans med sky, potatis, lingon och pressgurka.