Kalops är en traditionell svensk maträtt av nötkött i bitar som får koka med lök, morötter, kryddpeppar och lagerblad. I Tom Sjöstedts variant kryddas köttet med hela kryddnejlikor och ansjovisfiléer för att få mustighet och god smak.
Kalops på hel högrev med syltade rödbetor – gör så här:
- Skär köttet i fyra bitar. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Bryn kött, lök och morot i smöret i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
- Lägg i övriga kryddor och häll på spadet från ansjovisen. Tillsätt vatten och fond. Låt koka utan lock tills köttet är mört, ca 3 timmar.
Foto: Ulrika Pousette
- Koka rödbetorna mjuka i vatten ca 40 min. Koka ihop ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt kallna. Skala och skär betorna i klyftor. Lägg dem i ättikslagen och låt ligga 2-3 timmar, eller över natten, så att smaken hinner mogna.
Foto: Ulrika Pousette
- Ta upp kött och grönsaker med hålslev. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
Foto: Ulrika Pousette
- Lägg köttet i såsen före servering. Lägg upp kött och sås på tallrikar och garnera med ansjovisfiléer och krasse. Servera med rödbetor och kokt potatis.
Foto: Ulrika Pousette
Kalops med syltade rödbetor, garnerad med ansjovisfiléer och smörgåskrasse.
Av Tom Sjöstedt Foto: Ulrika Pousette