4.54.54.54.54.5

Kocken Tom Sjöstedt väljer högrev i hel bit när han gör kalops. Med egenhändigt syltade rödbetor till blir den gamla favoriten en riktig festmåltid.

För 4 person(er)

Ingredienser

800 g högrev, hel bit
1 gul lök
1 morot
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
15 kryddpepparkorn
3 hela kryddnejlikor
3 lagerblad
1 liten burk ansjovisfiléer (55 g)
1 ½ liter vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk Maizena majsstärkelse

Syltade rödbetor

400 g färska rödbetor
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk gula senapsfrön

Kalops är en traditionell svensk maträtt av nötkött i bitar som får koka med lök, morötter, kryddpeppar och lagerblad. I Tom Sjöstedts variant kryddas köttet med hela kryddnejlikor och ansjovisfiléer för att få mustighet och god smak.

Kalops på hel högrev med syltade rödbetor – gör så här:

  1. Skär köttet i fyra bitar. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Bryn kött, lök och morot i smöret i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
    Kalops recept 7
  2. Lägg i övriga kryddor och häll på spadet från ansjovisen. Tillsätt vatten och fond. Låt koka utan lock tills köttet är mört, ca 3 timmar.
    Kalops recept 2

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Koka rödbetorna mjuka i vatten ca 40 min. Koka ihop ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt kallna. Skala och skär betorna i klyftor. Lägg dem i ättikslagen och låt ligga 2-3 timmar, eller över natten, så att smaken hinner mogna.
    Kalops

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Ta upp kött och grönsaker med hålslev. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
    Kalops recept 3

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Lägg köttet i såsen före servering. Lägg upp kött och sås på tallrikar och garnera med ansjovisfiléer och krasse. Servera med rödbetor och kokt potatis.

    Kalops hogrev

    Foto: Ulrika Pousette

    Kalops med syltade rödbetor, garnerad med ansjovisfiléer och smörgåskrasse.

Av Tom Sjöstedt Foto: Ulrika Pousette