Mustig kalops på kockens vis - med hel högrev!

Kocken Tom Sjöstedt väljer högrev i hel bit när han gör kalops. Med egenhändigt syltade rödbetor till blir den gamla favoriten en riktig festmåltid.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 800 g högrev - hel bit
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 15 kryddpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor - hela
  • 3 lagerblad
  • 1 burk anjovisfiléer - (55 g)
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Syltade rödbetor

  • 400 g rödbetor - färska
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk senapsfrön - gula

Gör så här

  1. Skär köttet i fyra bitar. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Bryn kött, lök och morot i smöret i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.

  2. Lägg i övriga kryddor och häll på spadet från ansjovisen. Tillsätt vatten och fond. Låt koka utan lock tills köttet är mört, ca 3 timmar.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Koka rödbetorna mjuka i vatten ca 40 min. Koka ihop ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt kallna. Skala och skär betorna i klyftor. Lägg dem i ättikslagen och låt ligga 2-3 timmar, eller över natten, så att smaken hinner mogna.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Ta upp kött och grönsaker med hålslev. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Lägg köttet i såsen före servering. Lägg upp kött och sås på tallrikar och garnera med ansjovisfiléer och krasse. Servera med rödbetor och kokt potatis.

    Foto: Ulrika Pousette

    Kalops med syltade rödbetor, garnerad med ansjovisfiléer och smörgåskrasse.

  6. Av Tom Sjöstedt Foto: Ulrika Pousette

Kalops är en traditionell svensk maträtt av nötkött i bitar som får koka med lök, morötter, kryddpeppar och lagerblad. I Tom Sjöstedts variant kryddas köttet med hela kryddnejlikor och ansjovisfiléer för att få mustighet och god smak.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!