Härlig smakblandning, kallrökt lax med sås i ett. Dessutom är laxstubbarna vackra att se på och går bra att förbereda upp till 2 dagar före festen.

För 12 person(er)

Ingredienser

5 gelatinblad
5 dl lätt crème fraiche
2 msk grön örtsenap eller dijonsenap
1 tsk citronsaft
20 g dill finhackad
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
600 g kallrökt lax i skivor
1 plastfilm

Garnering

1 pkt gräslök
1 pkt dill

Recept: Kallrökta laxstubbar senapsdillmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  2. Lyft upp bladen och smält dem i lite creme fraiche i en kastrull.
  3. Lägg över i en skål och rör ner resten av creme fraichen. Blanda ner senap, citronsaft, dill, socker, salt och peppar. Låt blandningen stå kallt i ca 1 timme, så att den nästan stelnar.
  4. Lägg laxskivor omlott på plastfilm. Lägg 3 rektanglar, ca 20×35 cm (avser 12st).
  5. Bred ut fyllningen och rulla ihop. Låt rullarna stå i kylskåp minst 3 timmar eller till nästa dag innan de skärs upp i ca 3 cm höga stubbar.
  6. Garnera med gräslök och dill.

 

Tips!

Det kan ibland vara svårt att lösa gelatin ordentligt. Därför är det bra att värma upp den vätska som gelatinet ska lösas i. Passa moussen noga så den inte stelnar för mycket. Skulle det ändå hända kan man köra den några sekunder i mikron.