55555

Kallrökt lax med pepparrotsstuvad potatis och ärtsallad är festlig midsommarmat. Köp gärna färdig kallrökt lax i bit, den smakar så mycket godare, även om det är lite trixigt att skära fina skivor.

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo lax, kallrökt
citronklyftor
dill

Pepparrotsstuvad potatis:

1 kilo färskpotatis, kokt, kall
100 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
4-5 msk pepparrot, finriven
2 tsk salt

Skördesallad med ärter och dijondressing:

1 romansallad
1 kruka ängssyra, eller röda mangoldskott
150 g sockerärter
3 dl gröna ärter
50 g ärtskott
2 msk dijonsenap
1 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

45 minuter

Kallrökt lax med pepparrotsstuvad potatis och ärtsallad – gör så här:

  1. Potatis: Skiva potatisen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll i mjölken. Vispa kraftigt. Sjud tills såsen tjocknar. Tillsätt pepparrot och krydda med salt. Blanda i potatisen.
  2. Sallad: Ansa och riv sallad och ängssyra och lägg bladen i en skål. Lägg i sockerärter och ärter. Toppa med ärtskott. Vispa samman senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen precis före servering.
  3. Skär laxen i skivor och garnera med citronklyftor och dill. Servera med potatis och sallad.
Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax