Kallrökt lax med stuvad potatis och ärtsallad

Kallrökt lax med pepparrotsstuvad potatis och ärtsallad är festlig midsommarmat. Köp gärna färdig kallrökt lax i bit, den smakar så mycket godare, även om det är lite trixigt att skära fina skivor.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1,2 kg lax - kallrökt
  • citronklyftor
  • dill

Pepparrotsstuvad potatis

  • 1 kg färskpotatis - kokt, kall
  • 100 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 4 - 5 msk pepparrot - finriven
  • 2 tsk salt

Skördesallad med ärter och dijondressing

  • 1 romansallad
  • 1 kruka ängssyra - eller röda mangoldskott
  • 150 g sockerärter
  • 3 dl gröna ärter
  • 50 g ärtskott
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Potatis: Skiva potatisen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll i mjölken. Vispa kraftigt. Sjud tills såsen tjocknar. Tillsätt pepparrot och krydda med salt. Blanda i potatisen.

  2. Sallad: Ansa och riv sallad och ängssyra och lägg bladen i en skål. Lägg i sockerärter och ärter. Toppa med ärtskott. Vispa samman senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  3. Skär laxen i skivor och garnera med citronklyftor och dill. Servera med potatis och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!