Kallrökt lax med stuvad potatis och ärtsallad
Ingredienser
- 1,2 kg lax - kallrökt
- citronklyftor
- dill
Pepparrotsstuvad potatis
- 1 kg färskpotatis - kokt, kall
- 100 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 7 dl mjölk
- 4 - 5 msk pepparrot - finriven
- 2 tsk salt
Skördesallad med ärter och dijondressing
- 1 romansallad
- 1 kruka ängssyra - eller röda mangoldskott
- 150 g sockerärter
- 3 dl gröna ärter
- 50 g ärtskott
- 2 msk dijonsenap
- 1 msk strösocker
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Potatis: Skiva potatisen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll i mjölken. Vispa kraftigt. Sjud tills såsen tjocknar. Tillsätt pepparrot och krydda med salt. Blanda i potatisen.
-
Sallad: Ansa och riv sallad och ängssyra och lägg bladen i en skål. Lägg i sockerärter och ärter. Toppa med ärtskott. Vispa samman senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen precis före servering.
-
Skär laxen i skivor och garnera med citronklyftor och dill. Servera med potatis och sallad.