Kallrökt lax med rotfrukter och rosévinsvinägrett

Recept på kallrökt lax med rotfrukter och rosévinsvinägrett. Välj gärna ett lite fruktigare rosévin till dressingen. Dressingen passar även bra till gravad lax.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g lax - i tunna skivor, kallrökt
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri - liten bit
  • 1 purjolök - det gröna (ca 15 cm)
  • 10 rädisor

Vinägrett

  • 0,5 dl rosévin
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Servering

  • dillkvistar

Gör så här

  1. Skala och skär morötter och selleri i riktigt tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i riktigt tunna strimlor. Doppa rotfrukterna hastigt i kokande vatten och låt rinna av. Ansa och skiva rädisorna. Blanda rotfrukter och rädisor.

  2. Lägg ut laxskivorna på tallrikar och fördela rotfrukterna ovanpå.

  3. Blanda vin, senap och socker. Vispa i olivoljan och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över lax och rotfrukter och garnera med dillkvistar. Servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!