4.44.44.44.44.4

Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp är en snabblagad lyxrätt. Se till att röra i krämen hela tiden när den värms så att den inte spricker.  

För 2 personer:

Ingredienser

150 g lax, kallrökt, i tunna skivor
2 äggulor
0,5 dl vispgrädde
50 g smör, rumsvarmt
2 krm salt
0,25 krm cayennepeppar
10 potatischips, naturella
1 msk lök, rostad

Gurka:

1 bit gurka, (ca 10 cm)
1 msk vatten
2 tsk strösocker
1 tsk ättiksprit, (12 %)
0,5 krm salt
1 msk dill, hackad

Garnering:

dill

Tillbehör:

levainbröd, rostat

20 minuter

Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp – gör så här:

  1. Skär gurkan i tärningar, ca 2 x 2 cm. Blanda dem med vatten, socker, ättika och salt. Låt stå ca 15 min.
  2. Blanda äggulor och grädde i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och mixa i smöret med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  3. Krossa chipsen grovt och blanda med löken. Blanda gurkan med dill.
  4. Fördela laxen på tallrikar och klicka på äggkrämen. Fördela gurkbitarna runt om och strö över chipsblandningen. Servera genast med rostat bröd.