3.83.83.83.83.8

Kalljästa bullar med vanilj är perfekta att förbereda och ha ogräddade i frysen. Ta ut och låt tina, pensla och grädda! Går även att kalljäsa över natten och grädda dagen efter.

För 25 bullar:

Ingredienser

7 dl vetemjöl, (420 g)
100 g smör
50 g jäst, för söta degar
2 dl mjölk, kall
1 ägg
2 msk strösocker

Fyllning;

75 g smör, rumsvarmt
4 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Garnering:

50 g mandel, flagad

Glasyr:

1,5 dl florsocker
1 msk vatten

30 minuter + 8 timmar i kyl + 10 minuter i ugn

Kalljästa bullar med vanilj – gör så här:

  1. Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa. Vispa ut jästen i den kalla mjölken. Blanda ner mjölkblandning, ägg och socker i smulorna och arbeta snabbt samman till en deg.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat , ca 40 x 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter, ca 8 x 8 cm.
  3. Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen och klicka den mitt på varje fyrkant Vik in kanterna och lägg bullarna i pappersformar.
  4. Låt bullarna jäsa i kylen ­ ca 8 timmar under plastfolie eller på sval plats ca 2 timmar under bakduk.
  5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.  Grädda  mitt i ugnen ca 10 min.
  6. Glasyr: Rör ut florsockret med vattnet och skeda glasyren över de varma bullarna. Låt svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar