Kalljästa bullar med äppelkok och mandelmassa

Kalljästa bullar är en favorit hos många. Här fyller vi dem med en blandning på muskovadosocker, äpple och mandelmassa.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 200 g smör - rumstempererat
  • 8 dl vetemjöl - (+ 0,5 dl till utbakning)
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning

  • 1 dl äppeljuice - konc
  • 1 dl äppelmos
  • 3 msk muscovadosocker - mörkt
  • 100 g mandelmassa

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Fyllning: Blanda äppeljuice, äppelmos och muskovadosocker i en kastrull och låt koka upp. Sjud ca 10 min. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna. Riv mandelmassan och blanda med äppelkrämen.

  2. Blanda smör och mjöl, i matberedare eller med en kniv. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg och socker. Rör samman.

  3. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, ca 5 min i  maskin eller 10 min för hand.Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en ca 3 mm tjock platta. Skär ut rutor, ca 8 x 8 cm. Lägg en klick fyllning, ca 1 msk, mitt på plattan och vik upp de fyra hörnen mot mitten. Lägg bullarna i bullformar och ställ på plåtar. Låt jäsa under bakduk i kyl ca 2 timmar tills bullarna är dubbelt så stora.

  4. Sätt ugnen på 250°. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

  5. Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla glasyren på bullarna och låt stelna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!