Inkokt lax med gräddfilssås

3.13.13.13.13.1

Dax för sommarlax! Den traditionella, inkokta laxen är lätt att laga och perfekt att förbereda eftersom den serveras kall. En sås med grov dijonsenap och kapris serveras till.

För 4 person(er)

Ingredienser

700 g laxfilé med skinn
1 liter vatten
1,5 msk ättika, 24%
1,25 msk salt
0,5 citron
2 kvistar dragon
2 kvistar rosmarin
3 lagerblad

Sås

1 äggula
0,5 dl rapsolja
3 dl gräddfil
1,5 msk dijonsenap, grov
3 msk kapris, finhackad
1 msk dragon, finhackad

Tillbehör

800 g färskpotatis, nykokt
125 g rädisor
6 salladslökar
2 msk smör
100 g babyspenat
0,5 tsk salt

Inkokt lax med gräddfilssås – gör så här:

  1. Skär laxfilén i portionsbitar (låt skinnet vara kvar) och lägg i en låg kastrull eller sauteuse. Blanda vatten, ättika, salt, några tunna citronskal (använd en potatisskalare), dragon, rosmarin och lagerblad i en kastrull. Koka upp och låt det sjuda ca 5 min.
    inkokt-lax-1

    Foto: Per Ranung

  2. Häll den heta lagen över laxen, värm försiktigt och låt den knappt sjuda ca 5 min. Ta av från värmen och låt laxbitarna kallna i ­lagen. Låt stå i kylen om laxen ska serveras senare eller nästa dag.
    inkokt-lax-2

    Foto: Per Ranung

  3. Häll den heta lagen över laxen, värm försiktigt och låt den knappt sjuda ca 5 min. Ta av från värmen och låt laxbitarna kallna i ­lagen. Låt stå i kylen om laxen ska serveras senare eller nästa dag.
    inkokt-lax-4

    Foto: Per Ranung

  4. Sås: Lägg en äggula i en rundbottnad skål. Vispa ner oljan lite i ­taget till en slät kräm. Rör i gräddfil, senap, kapris och dragon.  Låt såsen stå kallt ca 1 timme före servering. 
    inkokt-lax-3

    Foto: Per Ranung

  5. Tillbehör: Koka potatisen. Ansa och halvera rädisorna. Skär salladslöken i bitar. Stek rädisor och lök hastigt i smör ca 1 minut. Blanda ner spenaten och låt den bli varm och mjuk. Salta.
    inkokt-lax-6

    Foto: Per Ranung


Kökstipsen!

Gör laxen i god tid så den hinner kallna ordentligt. Såsen blir också godast om den får stå kallt någon timme eller två.

Fler recept med: Fisk, Köksskolan, Lax