1. Ansa och skiva löken, använd även blasten. Skölj och skär gurka i bitar. Fräs lök och gurka i olivoljan. Tillsätt buljongtärningar, vin, persilja, rosmarin, libbsticka och 1/4 av vattnet. Låt koka upp.
2. Häll blandningen i en matberedare och kör till grov puré. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Låt soppan bli riktigt kall före servering. Häll gärna soppan i en stor tillbringare. Då blir serveringen enklare. Garnera med gurkört och libbstickeblad.
Kall gurksoppa med gurkört och libbsticka
En smakrik soppa som passar bra på sommarbordet. Servera den iskall.
För 12 person(er)
Ingredienser
2 | gul knipplök, (á 100g) |
1 kg | slanggurkor |
2 msk | olivolja |
2 | hönsbuljongtärningar |
2 dl | torrt vitt vin |
0,5 | persilja, kruka hackad |
5 knippa | rosmarin, kvistar, repad |
20 g | libbstickeblad |
8 dl | vatten |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
Garnering
1 pkt | gurkörtsblomma |
1 pkt | libbstickeblad |