00000

En smakrik soppa som passar bra på sommarbordet. Servera den iskall.

För 12 person(er)

Ingredienser

2 gul knipplök (á 100g)
1 kg slanggurkor
2 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 dl torrt vitt vin
0,5 persilja kruka hackad
5 knippa rosmarin kvistar, repad
20 g libbstickeblad
8 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering

1 pkt gurkörtsblomma
1 pkt libbstickeblad

1. Ansa och skiva löken, använd även blasten. Skölj och skär gurka i bitar. Fräs lök och gurka i olivoljan. Tillsätt buljongtärningar, vin, persilja, rosmarin, libbsticka och 1/4 av vattnet. Låt koka upp.
2. Häll blandningen i en matberedare och kör till grov puré. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Låt soppan bli riktigt kall före servering. Häll gärna soppan i en stor tillbringare. Då blir serveringen enklare. Garnera med gurkört och libbstickeblad.