Kall grönsakssoppa toppad med halloumi

Kall grönsakssoppa toppad med halloumi svalkar i sommarvärmen. Häll upp i en glasburk med lock till var och en. Halloumin packar man för sig och lägger ovanpå.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 knipplökar
  • 2 zucchini - späda (ca 450 g)
  • 2 bifftomater
  • 1 msk olivolja - + 2 msk + 1 msk
  • 1 krm salt - + 1/2 tsk
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond - konc
  • 2 krm strösocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g halloumiost

Gör så här

  1. Ansa och finhacka 1/2 lök och 1/2 zucchini. Hacka 1/4 bifftomat. Fräs grönsakerna i 1 msk olja tills de är mjuka. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar och ställ åt sidan.

  2. Ansa och grovhacka resten av löken och zucchinin. Tärna tomaterna. Fräs grönsakerna i 2 msk olja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpurén och rör om.

  3. Häll över vattnet och tillsätt fond, socker, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Koka upp och sjud under lock ca 20 min. Skala och pressa i vitlöken. Koka ytterligare ca 10 min.  Mixa soppan med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Låt kallna.

  4. Skär halloumin i bitar och stek dem i 1 msk olja på medelvärme tills de är gyllenbruna. Låt kallna.

  5. Toppa soppan med grönsaksfräs och halloumi.

Recept av Suzanne Ribbing

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!