110 min
Kalkonrulle – gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Skär bröstfiléerna på längden, men inte helt igenom, och vik ut dem så att de blir som plattor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg plattorna lite omlott.
- Stöt senapsfrön och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på 1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om den med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 1/2 tsk salt.
- Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kalkonrullen på hög värme runt om ca 4 min. Lägg rullen i en avlång brödform eller annan ugnssäker form. Häll portvin och apelsinsaft i stekpannan och koka ihop 30 sekunder. Häll skyn över och runt om kalkonfilén i formen. Täck med aluminiumfolie och ställ i nedre delen av ugnen.
- Stek kalkonrullen till en innertemperatur på 68 grader, ca 1 timme. Ös den regelbundet och vänd även biten någon gång under stekningen. Låt kallna i formen och skär sedan i tunna skivor.
Tips: Kalkonrullen kan också serveras nystekt och varm med sås gjord på stekskyn samt ugnspotatis. Då räcker den till 4 personer. Låt den färdigstekta rullen vila under aluminiumfolie medan du gör sås och andra tillbehör.

Foto: Per Ranung
Kalkonrullar, grönkålsrutor med cheddar och rödkålssallad med brynt smör och sherryvinäger passar perfekt tillsammans på julbordet.