En klart asiatiskt inspirerad lättlagad rätt. Kalkonfilén bör ligga i marinaden minst 2 timmar, så börja med den och gör sedan i ordning resten.

För 4 personer

Ingredienser

400 g kalkonfilé
4 schalottenlökar stora

Marinad

2 kiwi
1 citrongräs finstrimlat
1 spansk peppar hackad, röd färsk
1 vitlök klyfta
0,5 koriander färsk, i kruka
1 lime rivet skal av
1 lime saft av, 2-3 msk
1 msk fish sauce

Dressing

2 msk fish sauce
2 msk råsocker
1 lime rivet skal av
2 lime saft av, 2-3 msk
1 vitlök finhackad, klyfta
1 spansk peppar finhackad, röd

Sallad

150 g blandad sallad 1 påse
0,5 gurka fint skuren
2 kiwi skalade och skurna i bitar
1 l melon i bitar
basilikablad eller thaibasilika färska

Tillbehör

rapsolja till stekning, kokt ris

Kalkonfilé med melon och kiwisallad

 

1. Skär kalkonfilén i bitar och lägg dessa i en skål. Skala och klyfta lökarna och lägg dem åt sidan.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Kör dem i en mixer eller med en stavmixer lite grann till en grynig massa. Blanda marinaden med kalkonbitarna och låt stå kallt att marineras minst 2 timmar.

3. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och låt den stå. Rör om lite då och då så att sockret löser sig.

4. Blanda ihop salladen. Koka riset.

5. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Tag upp kalkonbitarna ur marinaden och stek dem runtom i ca 5 minuter, så att de får fin färg. Lägg i de klyftade schalottenlökarna och stek ytterligare ca 2 minuter. Servera direkt med melon- och kiwisallad, ris och dressing.