Kalkonfilé med melon och kiwisallad

00000

En klart asiatiskt inspirerad lättlagad rätt. Kalkonfilén bör ligga i marinaden minst 2 timmar, så börja med den och gör sedan i ordning resten.

För 4 personer

Ingredienser

400 g kalkonfilé
4 schalottenlökar, stora

Marinad

2 kiwi
1 citrongräs, finstrimlat
1 spansk peppar, hackad, röd färsk
1 vitlök, klyfta
0,5 koriander, färsk, i kruka
1 lime, rivet skal av
1 lime, saft av, 2-3 msk
1 msk fish sauce

Dressing

2 msk fish sauce
2 msk råsocker
1 lime, rivet skal av
2 lime, saft av, 2-3 msk
1 vitlök, finhackad, klyfta
1 spansk peppar, finhackad, röd

Sallad

150 g blandad sallad, 1 påse
0,5 gurka, fint skuren
2 kiwi, skalade och skurna i bitar
1 l melon, i bitar
basilikablad eller thaibasilika, färska

Tillbehör

, rapsolja till stekning, kokt ris

Kalkonfilé med melon och kiwisallad

 

1. Skär kalkonfilén i bitar och lägg dessa i en skål. Skala och klyfta lökarna och lägg dem åt sidan.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Kör dem i en mixer eller med en stavmixer lite grann till en grynig massa. Blanda marinaden med kalkonbitarna och låt stå kallt att marineras minst 2 timmar.

3. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och låt den stå. Rör om lite då och då så att sockret löser sig.

4. Blanda ihop salladen. Koka riset.

5. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Tag upp kalkonbitarna ur marinaden och stek dem runtom i ca 5 minuter, så att de får fin färg. Lägg i de klyftade schalottenlökarna och stek ytterligare ca 2 minuter. Servera direkt med melon- och kiwisallad, ris och dressing.