Helstekt kalkon i ugn

Recept på hel kalkon i ugn. Förbered stuffing, tillbehör och gräddsås när kalkonen står inne i ugnen. Stek kalkonen till 70–73° innertemperatur. Oftast blir bröstköttet klart först, börja ­därför med att ta av vingar och lår så kan de läggas in en stund extra i ugnen. Under tiden skär du loss bröstfiléerna och skivar dem.
Tove Nilsson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kalkon - (ca 4,5 kilo)
  • 2 dl örter - t ex salvia, rosmarin och timjan, hackade
  • 1 kvist timjan
  • 1 gul lök
  • 1 apelsin
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn - krossade
  • 1,5 tsk salt - (1/2 tsk + 1 tsk)
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl smör

Tillbehör

  • stuffing med rotfrukter - se recept
  • gräddsås med örter - se recept
  • brysselkål - med brynt smör se recept
  • tranbärchutney - se recept
  • potatis - rostad

Sås

  • 4 msk smör - (2 msk + 2 msk)
  • kalkondelar - lever, hjärta och hals
  • 3 schalottenlökar - hackade
  • 1 morot - hackad
  • 2 msk persiljestjälkar - hackade
  • 3 dl portvin
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 1 kvist timjan
  • 3 dl steksky från kalkonen
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk vinbärsgelé

Hel kalkon i ugn

  1. Plocka ut inkråmet ur kalkonen till såsen.

  2. Torka kalkonen och fyll med apelsin och lök i klyftor, timjan, lagerblad, krossad svartpeppar och 1/2 tsk salt. Bind om benen med steksnöre. Krydda med 1 tsk salt och nymald svartpeppar, pensla med smör.

  3. Täck med aluminiumfolie och ställ in kalkonen på nedre falsen i ugnen. Sätt ugnen på 175°. En kalkon på 4 kilo tar ca 4 timmar. Ta ut och ös den då och då. Häll av sky som sedan hälls i såsen.

  4. När innertemperaturen närmar sig 70°, öka ugnsvärmen till 200°. Ta bort folien och stek ca 20 min, så ytan får fin färg. Låt kalkonen vila ca 10 min.

Sås

  1. Fräs ­lever, hjärta och hals från kalkonen i 2 msk smör ca 3 min på hög värme i en stor gryta. Tillsätt lök och morot och fräs ytterligare ca 1 minut.

  2. Tillsätt persiljestjälkarna och häll på portvin, ­vin, vatten och kalvfond. Lägg i timjanen, koka upp och låt sjuda utan lock ca 45 min.

  3. Häll ner stekskyn i såsen. Sila såsen genom en finmaskig sil. Koka ner den till ca 5 dl.

  4. Red den med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av med gelé. Rör i 2 msk smör precis före servering.

Steg för steg: Så skär du en helstekt kalkon

  1. Lägg kalkonen på en rejäl skärbräda med skåra för vätskan. Skär med en vass och smidig kniv. 

    Foto: Per Ranung

  2. Skär bort steksnörena. Skär loss vingarna. Hitta med kniven leden som håller fast vingen vid kroppen. Dela vingarna i leden. 

    Foto: Per Ranung

  3. Skär loss lår och ben genom leden vid kroppen. 

    Foto: Per Ranung

  4. Skär isär lår och ben. Skär bort köttet i stora bitar från lårbenet. Skär även loss köttet från benet eller lämna dem som ”drumsticks”. 

    Foto: Per Ranung

  5. Skär längs bröstbenet och följ sedan med kniven tätt mot revbenen så hela bröst­filén lossnar. Gör samma på andra bröstfilén.

    Foto: Per Ranung

  6. Skiva bröstfiléerna. Lägg upp allt på serveringsfat. Häll över lite av såsen och garnera med timjan. 

    Foto: Per Ranung

Fira Thanksgiving med kalkon

Thanksgiving är en amerikansk högtid som firas den fjärde torsdagen i november.

Till en klassisk Thanksgiving-middag serveras grillad kalkon, potatis med gräddsås och syrlig tranbärsgelé.

Vin till kalkon

Varför inte en härlig roséchampagne! Annars så passar både rött och vitt vin!  Här hittar du tips på två röda och två vita viner som passar till kalkon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!