3.53.53.53.53.5

Smakrik kalkon med vildrispilaff och het paprikasås är en lite amerikainspirerad rätt. Om det blir sky kvar i pannan efter kalkonen kan du blanda ner den i såsen.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kalkonfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Pilaff:

1 paket bacon, (140 g)
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 stjälkar selleri
1 msk rapsolja
250 g vildrismix
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk paprika, grillad, i vinägerlag (560 g)
1 msk rapsolja
1,5 dl vispgrädde
0,5 hönsbuljongtärning
0,5 tsk tabasco
2 krm salt

Tillbehör:

sallad

Garnering:

oregano

Smakrik kalkon med het sås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min.
  2. Pilaff: Finstrimla baconet. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla sellerin.
  3. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna.Låt det rinna av på hushållspapper. Stek lök, vitlök och selleri i baconfettet ca 3 min. Blanda i riset. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka under lock ca 20 min.
  4. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av och skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt paprika, grädde och buljongtärning. Koka utan lock ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Tillsätt tabasco och krydda med salt.
  5. Blanda ner baconet i pilaffen och krydda med salt och peppar.
  6. Skär kalkonen i skivor. Servera den med rispilaff, sås och sallad. Garnera med oregano.

Matcha mat och dryck

Till kalkonen med hetta i såsen passar ett rött, generöst vin i ganska mjuk stil. Om vinet är för strävt kan hettan i såsen locka fram beska toner i vinet.

  • Cono Sur Pinot Noir Organic 2016 (4641) Chile, 99kr