Kalkon med vildrispilaff och het sås

Smakrik kalkon med vildrispilaff och het paprikasås är en lite amerikainspirerad rätt. Om det blir sky kvar i pannan efter kalkonen kan du blanda ner den i såsen.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g kalkonfilé
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Pilaff

  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 msk rapsolja
  • 250 g vildrismix
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk paprika - grillad, i vinägerlag (560 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tärning hönsbuljong
  • 0,5 tsk tabasco
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • sallad

Garnering

  • oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min.

  2. Pilaff: Finstrimla baconet. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla sellerin.

  3. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna.Låt det rinna av på hushållspapper. Stek lök, vitlök och selleri i baconfettet ca 3 min. Blanda i riset. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka under lock ca 20 min.

  4. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av och skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt paprika, grädde och buljongtärning. Koka utan lock ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Tillsätt tabasco och krydda med salt.

  5. Blanda ner baconet i pilaffen och krydda med salt och peppar.

  6. Skär kalkonen i skivor. Servera den med rispilaff, sås och sallad. Garnera med oregano.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!