Kalkon med vildrispilaff och het sås
Ingredienser
- 500 g kalkonfilé
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Pilaff
- 1 pkt bacon - (140 g)
- 0,5 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 stjälkar selleri
- 1 msk rapsolja
- 250 g vildrismix
- 5 dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Sås
- 0,5 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk paprika - grillad, i vinägerlag (560 g)
- 1 msk rapsolja
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 tärning hönsbuljong
- 0,5 tsk tabasco
- 2 krm salt
Tillbehör
- sallad
Garnering
- oregano
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min.
-
Pilaff: Finstrimla baconet. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla sellerin.
-
Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna.Låt det rinna av på hushållspapper. Stek lök, vitlök och selleri i baconfettet ca 3 min. Blanda i riset. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka under lock ca 20 min.
-
Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av och skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt paprika, grädde och buljongtärning. Koka utan lock ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Tillsätt tabasco och krydda med salt.
-
Blanda ner baconet i pilaffen och krydda med salt och peppar.
-
Skär kalkonen i skivor. Servera den med rispilaff, sås och sallad. Garnera med oregano.