4.14.14.14.14.1

Kalkon med russin- och portvinssås, gräddkokt grönkål och potatisflis är festlig fredagsmat. Tillaga kalkonfiléerna på låg värme i ugnen. Med en köttermometer är det enkelt att avgöra när köttet har nått rätt temperatur.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g kalkonfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Sås:

2 schalottenlökar
0,5 dl russin
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl portvin, rött
1 msk kycklingfond, konc
1 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 tsk majsstärkelse, Maizena

Grönkål:

400 g grönkål
1 bit purjolök, (ca 10 cm)
1 msk smör
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt

Potatis:

800 g potatis
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Garnering:

smörgåskrasse

40 minuter

Kalkon med portvinssås, grönkål och potatisflis – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn kalkonfilén runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet
    i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila in-nan det skärs i skivor.
  2. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och russin i smör i en ­kastrull ca 3 min. Häll över vatten och portvin och tillsätt fond och vinäger. Låt såsen koka utan lock ca 5 min. Mixa såsen slät med ­mixerstav. Krydda med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i såsen och låt koka upp.
  3. Grönkål: Ta bort den grova stjälken på grönkålen och grovhacka kålen. Ansa och strimla purjolöken. Fräs kål och purjolök i smör i en traktörpanna. Häll på grädden och krydda med salt. Låt koka under lock ca 10 min.
  4. Potatis: Skala potatisen och riv den grovt på rivjärn eller i mat­beredare. Skölj potatisen noga i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Stek i olja i en stekpanna tills den har mjuknat, är frasig och har fått fin färg. Krydda med salt.
  5. Fördela kålen på tallrikar. Lägg på kalkonköttet och ringla såsen runt om. Garnera med smörgåskrasse och servera potatisen vid sidan om.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.