Kålgratäng med gräddsås
Ingredienser
- 1 savojkålshuvud - stort (800 g)
- 2 msk smör
- 1 tsk salt - + 1 tsk
- 600 g kalvfärs
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl vatten - kallt
- 0,5 dl parmesan - finriven
- 3 msk panko - (japanskt ströbröd)
- 2 msk kalvfond - konc
- 2 krm svartpeppar - nymald
Gräddsås
- 0,5 äpple - rött
- 0,5 gul lök
- 2 msk smör
- 2 dl vatten
- 2 msk kalvfond - konc
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
Tillbehör
- små potatisar - kokta
- rädisor
- ev rårörda lingon
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Ta bort de yttersta bladen från kålhuvudet. Lossa sedan sex blad och försök att hålla dem hela. Lägg dem i kallt vatten. Dela kålhuvudet och skär bort roten. Skär kålen i strimlor eller tärningar.
-
Fräs kålen i omgångar i smör i en stekpanna tills den mjuknat och fått färg. Krydda med 1 tsk salt.
-
Skala och finriv lök och vitlök. Blanda färsen med lökriv, grädde, vatten, ost, panko och fond till en lös smet. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg de hela kålbladen i en smord ugnssäker form. Varva färs och stekt kål i kålskålarna. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
-
Sås: Kärna ur och fintärna äpplet. Skala och finhacka löken. Stek äpple och lök i smör tills de mjuknat. Häll över vatten och fond och sjud tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och låt koka upp. Krydda med salt och peppar.
-
Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner blandningen i såsen och låt koka upp.
-
Servera kålgratängen med gräddsås, nykokt småpotatis, rädisor och rårörda lingon för den som vill.