Kåldolme med äppelsyrad kål

00000

Denna stora ”kålboll”  går utmärkt att förbereda och värma strax före servering. Servera den gärna i stekpanna tillsammans med köttbullar och prinskorv.

För 10 person(er) på buffé

Ingredienser

1/2 vitkålshuvud, litet (à 1 kilo)
1/2 dl äppelcidervinäger
2 äpplen
2 schalottenlökar
5 dl äppelmust
100 g smör
2 1/2 dl vatten
1 msk kycklingfond, konc
2 lagerblad
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
1 paket bacon, gärna ekologiskt (140 g)
3/4 tsk flingsalt

40 min+4 timmar att dra+25 min i ugn

Kåldolme med äppelsyrad kål – gör så här:

  1. Skär av roten på vitkålen och plocka av de två yttersta bladen under rinnande varmt vatten (spara dem). Strimla övrig kål och blanda den med vinägern i en skål. Kärna ur och strimla äpplena. Skala och finhacka löken.
  2. Blanda den strimlade kålen, äpple, lök, must, 75 g smör, vatten, fond och lagerblad i en gryta. Koka utan lock tills kålen är mjuk, ca 25 min. Krydda med salt och peppar.
  3. Strimla baconet och stek det krispigt i torr stekpanna. Koka de stora kålbladen i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Skär bort lite av den grova nerven.
  4. Lägg en stor bit plastfolie i en djup skål. Bred ut  de stora kålbladen i skålen och fyll med den kokta kålen och bacon. Lyft kålen med hjälp av plastfolien och snurra ihop så att det bildas en boll. Lägg bollen i kylen, ca 4 timmar.
  5. Sätt ugnen på 200°.  Ta bort plastfolien och lägg kålbollen på ett ugnssäkert fat. Värm den mitt i ugnen ca 25 min före servering. Bryn 25 g smör och pensla kåldolmen. Strö över flingsalt.
    kåldolme-recept

    Foto: Charlie Drevstam

Här hittar du alla Paul Svenssons julrecept

Kocken Paul Svensson grillar traditionell julmat men vill skruva på proportionerna. Det här är ett av de recept som tillhör hans noga utvalda julbord med fler gröna inslag och renare smaker! För hela julbordet, se recept nedan:

Fler recept med: Jul