Kåldolmar med kycklingfyllning

Recept på skåldolmar av savojkål fyllda med kyckling och quinoa. Servera gärna dolmarna i en smakrik buljong eller till nudelsallad. De går utmärkt att frysa.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 14 savojkålsblad
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 gul lök - liten eller 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 kruka koriander
  • 2 dl quinoa - kokt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk soja - japansk
  • 2 msk ingefära - riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör
  • 3 msk sirap - ljus eller mörk

Garnering

  • sesamfrön - svarta och vita

Tillbehör

  • japansk soja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp en rejäl gryta med saltat vatten. Koka kålbladen 4–5 min. Lyft upp och låt rinna av i ett durkslag. Lägg bladen att torka på en kökshandduk.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern.

  3. Blanda färsen med lök, chili, koriander, quinoa, olja, soja, ingefära, salt och peppar.

  4. Fördela färsen på kålbladen och vik i hop dem till dolmar. Stek dem runt om i smör på medelvärme, ringla på sirapen och lägg dem i en ugnssäker form.

  5. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Strö på sesamfrön och servera med extra soja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!