Kålbuljong med fläsk och dragon

En enkel rätt med klassiska svenska ingredienser. Fläsket bidrar med den goda rökta och lite salta smaken.
Kålbuljong med fläsk och dragon
Kålbuljong med fläsk och dragon Foto: Joel Wåreus

Kålbuljong

  • 0,5 spetskålshuvud - 500 g
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 0,5 dl konc kycklingfond
  • 2 kvistar timjan
  • 1 tsk ättiksprit - 12%
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

kålmix

  • 1 klyfta spetskål - 150 g
  • 1 klyfta rödkål - 150 g
  • 4 brysselkål
  • 1 tsk olivolja - gärna fruktig
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 4 skivor rökt sidfläsk
  • 20 dragonblad

Gör så här

  1. Strimla spetskålen och bryn i olja. Häll på vatten och fond och lägg i timjan. Låt koka ihop tills hälften återstår. Krydda med ättika, salt och peppar. Sila genom en finmaskig sil eller genom ett kaffefilter.

  2. Mix: Skär spetskål och rödkål i mindre bitar. Lossa bladen från brysselkålen. Koka kålen mjuk, men fortfarande med tuggmotstånd, i saltat vatten i varsin kastrull, 1–3 min. Låt brysselkålsbladen koka med ca 30 sekunder. Ta upp ur vattnet och låt droppa av på en ren kökshandduk.

  3. Fördela kålen i tallrikar. Droppa över olja och strö över citronskal, salt och peppar.

  4. Servera buljongen i en kanna och häll den i tallrikarna vid bordet. Garnera med fläsk i mindre bitar och dragon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!