00000

En enkel rätt med klassiska svenska ingredienser. Fläsket bidrar med den goda rökta och lite salta smaken.

För 4 pers

Ingredienser

Kålbuljong

1/2 spetskålshuvud 500 g
1 msk olivolja
8 dl vatten
1/2 dl konc kycklingfond
2 timjankvistar
1 tsk ättiksprit 12%
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

kålmix

1 klyfta spetskål 150 g
1 klyfta rödkål 150 g
4 brysselkål
1 tsk olivolja gärna fruktig
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering

4 skivor rökt sidfläsk
20 dragonblad

30 min

Kålbuljong med fläsk och dragon

1. Strimla spetskålen och bryn i olja. Häll på vatten och fond och lägg i timjan. Låt koka ihop tills hälften återstår. Krydda med ättika, salt och peppar. Sila genom en finmaskig sil eller genom ett kaffefilter.

2. Mix: Skär spetskål och rödkål i mindre bitar. Lossa bladen från brysselkålen. Koka kålen mjuk, men fortfarande med tuggmotstånd, i saltat vatten i varsin kastrull, 1–3 min. Låt brysselkålsbladen koka med ca 30 sekunder. Ta upp ur vattnet och låt droppa av på en ren kökshandduk.

3. Fördela kålen i tallrikar. Droppa över olja och strö över citronskal, salt och peppar.

4. Servera buljongen i en kanna och häll den i tallrikarna vid bordet. Garnera med fläsk i mindre bitar och dragon.