00000

Kålsoppa är en rysk husmanskostklassiker. Här är en variant med rotsaker och kassler. Crème fraiche smaksatt med dill passar bra till. Komplettera gärna med grovt mörkt bröd.

För 4 personer

Ingredienser

1 spetskål eller vitkål, (500 g)
3 potatisar
2 msk olivolja
1 påse rotfrukter, frysta (550 g)
2 hönsbuljongtärningar
1 l vatten
300 g kassler
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Creme fraiche:

2 dl crème fraiche, lätt
2 msk dill, hackad
2 krm salt

Garnering:

dillvippor

Kål- och rotfruktssoppa

 

1. Ansa och skär kålen i små bitar. Skala och skär potatisen i bitar.

2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs rotfrukterna under omrörning ca 3 minuter. Tillsätt kål och potatis och fräs under omrörning 2-3 minuter. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt vattnet och låt soppan koka under lock ca 15 minuter.

3. Skär kasslern i skivor och sedan i bitar. Låt kasslern koka med soppan när ca 3 minuter återstår. Smaka av med salt och peppar.

4. Blanda lätt crème fraiche och dill. Smaka av med salt.

5. Garnera soppan med dillvippor och servera den med crème fraiche.