00000

Läcker tårta eller kaka med bovete. Den är saftig, håller länge och är glutenfri eftersom den bakas med bovete. Den kommer ursprungligen från Südtirol och heter Buchwezentorte. Lägre GI med bovete.

För 12 bitar

Ingredienser

2,75 dl strösocker
250 g smör
6 ägg
1 dl boveteflingor
3,5 dl bovetemöl malet
250 g mandel mald med skal
2 tsk vaniljsocker
2 tsk smör till formen
1 msk ströbröd till formen, glutenfritt
1,5 dl lingonsylt
1 dl florsocker

Glutenfri kaka på bovete – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör i 4/5 dl av socket och smöret pösigt. Skilj på ägggulor och vitor. Tillsätt äggulorna en i sänder. Blanda i boveteflingor, -mjöl, mandel och vaniljsocker.
  3. Vispa äggvitorna till halvfast skum och tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
  4. Smöra och bröa en form, 26 cm i diameter och grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna.
  5. Dela kakan på mitten och fyll med lingonsylt. Pudra rikligt med florsocker på toppen.