Kafta – köttfärskebab i långpanna
Ingredienser
- 600 g köttfärs - av lamm eller nöt
- 1 liten rödlök
- 1 knippe persilja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk gurkmeja - mald
- 1,5 tsk kaftakrydda
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar - nymald
Garnering
- 2 rödlökar
- 3 tomater
- 3 - 4 sivri - (turkisk paprika) eller 1 grön paprika i klyftor
- 4 - 5 msk olivolja
- 1,5 msk sumak
Tillbehör
- sallad
- pommes frites - ris eller bulgur
Gör så här
-
Sätt ugnen på 275°, gärna grill. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan. Skala och riv vitlöksklyftan.
-
Blanda samman alla ingredienser till kebaben, men inte mer än nödvändigt. Den ska inte trådas, då blir köttet segt. Platta ut färsen jämnt i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar.
-
Skala och skär löken i klyftor. Gör ett kryss i tomaterna. Lägg lök, tomater och paprika på färsen. Ringla över olja och strö på sumak.
-
Sätt plåten mitt i ugnen, grilla ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar bra till sallad och pommes frites, ris eller bulgur.