Kafta – köttfärskebab i långpanna  

Kafta – köttfärskebab i långpanna är en lättlagad kebab som görs i långpanna i ugn. Färsen är kryddad med kaftakrydda, som är en blandning av svartpeppar, kryddnejlika, ingefära och kanel. Den kan ersättas med kryddmixen 7 kryddor.
Zeina Mourtada
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 600 g köttfärs - av lamm eller nöt
  • 1 liten rödlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk gurkmeja - mald
  • 1,5 tsk kaftakrydda
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Garnering

  • 2 rödlökar
  • 3 tomater
  • 3 - 4 sivri - (turkisk paprika) eller 1 grön paprika i klyftor
  • 4 - 5 msk olivolja
  • 1,5 msk sumak

Tillbehör

  • sallad
  • pommes frites - ris eller bulgur

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°, gärna grill. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan. Skala och riv vitlöksklyftan.

  2. Blanda samman alla ingredienser till kebaben, men inte mer än nödvändigt. Den ska inte trådas, då blir köttet segt. Platta ut färsen jämnt i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar.

  3. Skala och skär löken i klyftor. Gör ett kryss i tomaterna. Lägg lök, tomater och paprika på färsen. Ringla över olja och strö på sumak.

  4. Sätt plåten mitt i ugnen, grilla ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar bra till sallad och pommes frites, ris eller bulgur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!