00000

De flesta hushållsglassmaskiner klarar inte av att frysa en så här stor sats, så frys gärna glassen i omgångar eller frys in den i en form i frysen.

För 8-10 personer

Ingredienser

5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
2 msk honung
1 + 1 dl strösocker
0,5 dl kaffebönor, hela
10 äggulor
2 dl minimarshmallows

Chokladtryffel

150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 tsk honung

Garnering

kaffebönor, chokladdoppade

20 minuter + 12 timmar i kyl + 2 timmar i frys

Kaffeglasstårta med chokladtryffel och marshmallows – gör så här:

  1. Blanda grädde, mjölk, honung och 1 dl socker i en kastrull. Krossa kaffebönorna grovt i en mortel och blanda ner i kastrullen. Hetta upp gräddblandningen.
  2. Blanda äggulorna med 1 dl socker. Rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera. Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen. Ta kastrullen från värmen och låt glassmeten kallna i kallt vatten. Låt blandningen stå och ”mogna” i kylen ca 12 timmar.
  3. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung och häll det över chokladhacket. Rör tills chokladen smält. Låt tryffeln kallna och tjockna i rumstemperatur ca 12 timmar.
  4. Sila glassmeten. Frys glassen i omgångar i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Den som inte har glassmaskin kan hälla smeten i en vid form och ställa i frysen. Rör med jämna mellanrum, varje halvtimme,  tills glassen fått en konsistens som mjukglass.
  5. Bred ut 1/3 av kaffeglassen i en form, ca 1 1/2 liter. Ringla över chokladtryffel och strö över marshmallows. Om chokladtryffeln blivit för trögflytande kan den värmas försiktigt i mikron. Fortsätt varva glass, chokladtryffel och marshmallows. Spara lite chokladtryffel och marshmallows till garnering. Ställ formen i frysen och frys ca 2 timmar.
  6. Sänk ner formen i hett vatten ca 1 minut och stjälp upp glassen på ett fat. Garnera glasstårtan med chokladtryffel, marshmallows och chokladdoppade kaffebönor.
Fler recept med: Artiklar