Kaffe- och hasselnötskaka

Baka kakan och låt den kallna ordentligt innan den delas och fylls med smörkräm.
Allt om Mat

Kaka

  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 75 g hasselnötter - hackade

Smörkräm

  • 4 msk smör - rumsvarmt
  • 6 msk florsocker - siktat
  • 3 tsk bryggkaffe - starkt

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk bryggkaffe - starkt
  • 2 msk kaffebönor i choklad

Gör så här

  1. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en bakform, ca 11x30 cm, med raka kanter. Vispa ihop smör och socker med elvisp.

  2. Vispa äggen tillsammans med kaffepulvret tills kaffet löst sig. Blanda äggvispet med smörblandningen, lite i taget, med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten. Vänd försiktigt ner nötterna.

  3. Lägg smeten i formen. Jämna till ytan. Grädda kakan på näst nedersta falsen 30–35 min, eller tills kakan fjädrar lätt när man trycker på den. Prova med sticka.

  4. Låt kakan svalna 5 min. Stjälp upp och låt kallna på galler. Dela kakan till två bottnar med en vass kniv.

  5. Smörkräm: Rör smöret mjukt. Tillsätt florsocker och kaffe lite i taget. Rör till en jämn smörkräm. Ställ den kallt några minuter. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager på den ena bottnen. Lägg den andra ovanpå.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och starkt kaffe till en jämn glasyr. Täck kakan med glasyren och dekorera med kaffebönor i choklad. Ställ kallt till servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!