33333

Jureskogs rödvinssås är mustig och god. Johan Jureskog använder osaltad kalvsky och kryddar då såsen med  salt. Vi har ersatt med koncentrerad  kalvfond som innehåller salt.

För 1 sats, 1,5 liter:

Ingredienser

5 schalottenlökar
5 vitlöksklyftor
50 g talg
0,5 dl vetemjöl
2 flaskor rött vin, fylligt (à 75 cl)
1 liter vatten
1 dl kalvfond, konc
50 g farinsocker
1 msk timjan
1 msk rosmarin
3 lagerblad
1 tsk svartpeppar, grovmald
1 msk sherryvinäger
1 tsk salt
2 msk smör

15 minuter + koktid

Jureskogs rödvinssås – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök i talgen så att den får fin färg.
  2. Strö över mjöl och stek vidare under omrörning ca 2 min.
  3. Häll på vin, vatten och fond och tillsätt socker, timjan, rosmarin, lagerblad och peppar. Låt koka ihop utan lock tills hälften återstår. Sila såsen.
  4. Smaksätt såsen med sherryvinäger och salt. Vispa i smör före servering.
Fler recept med: Sås och marinad