Jultårta med vit choklad och apelsin

Både bottnar och fyllning kan göras dagen före.

ca 2 timmar

1. Sätt ugnen på 175°. Lägg smöret i en bunke och rör eller vispa det mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten slät. Riv eller mosa den kokta potatisen och rör ner i smeten. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och rör ner det i smeten lite i taget. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna.
2. Fyllning: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv skalet av apelsinerna så att bara det gula kommer med. Lägg det åt sidan. Pressa apelsinerna och häll 2 dl av saften i en vid kastrull. Rör ner grädde, ägg, socker och majsstärkelse. Värm på strax över medelvärme och vispa hela tiden till en tjock kräm. Krämen ska bli så tjock att det blir ett spår när du drar vispen i botten. Men var uppmärksam – krämen får bara knappt koka. När krämen tjocknat, ta av från värmen och klicka i smör samt det rivna apelsinskalet. Rör till en jämn kräm. Häll upp i en skål och låt ­kallna.
3. Garnering: Smält chokladen i mikro eller i en liten kastrull på låg värme. Bred ut chokladen i ett tunt jämnt lager på ett bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen och stansa ut ­stjärnor med ett kakmått.
4. Tårtan: Dela kakan i tre tårtbottnar. Är den lite toppig kan det översta lagret jämnas till.
5. Bred apelsinkräm mellan bottnarna och jämna till runt om.
6. Vispa grädden och täck tårtan med ett tunt lager. Strö mandel på ovansidan. Pudra över florsocker och garnera tårtkanten med ­stjärnor.

 

Recept från