3.73.73.73.73.7

En riktig jultårta med chokladbottnar och fyllning av apelsinkräm. Denna jultårta klarar att plockas fram ur kylen några gånger, precis som den andra julmaten. Den är lagom enkel att göra, och tillräckligt festfin.

För 1 tårta, ca 16 bitar

Ingredienser

75 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 kokt potatis
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1/2 dl mjölk

Fyllning

2 apelsiner
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl Maizena majsstärkelse
100 g smör

Garnering

100 g vit choklad (Lindt)
2 dl vispgrädde
25 g flagad rostad sötmandel
florsocker

ca 2 timmar

Jultårta med vit choklad och apelsin – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Lägg smöret i en bunke och rör eller vispa det mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten slät.
  3. Riv eller mosa den kokta potatisen och rör ner i smeten.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och rör ner det i smeten lite i taget.
  5. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna.
  7. Fyllning: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv skalet av apelsinerna så att bara det gula kommer med. Lägg det åt sidan. Pressa apelsinerna och häll 2 dl av saften i en vid kastrull. Rör ner grädde, ägg, socker och majsstärkelse. Värm på strax över medelvärme och vispa hela tiden till en tjock kräm. Krämen ska bli så tjock att det blir ett spår när du drar vispen i botten. Men var uppmärksam – krämen får bara knappt koka. När krämen tjocknat, ta av från värmen och klicka i smör samt det rivna apelsinskalet. Rör till en jämn kräm. Häll upp i en skål och låt ­kallna.
    Jultarta fyllning

    Foto: Lina Eriksson

  8. Garnering: Smält chokladen i mikro eller i en liten kastrull på låg värme. Bred ut chokladen i ett tunt jämnt lager på ett bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen och stansa ut ­stjärnor med ett kakmått.
    jultårta recept

    Foto: Lina Eriksson

  9. Tårtan: Dela kakan i tre tårtbottnar. Är den lite toppig kan det översta lagret jämnas till.
    jultårta-recept

    Foto: Lina Eriksson

  10. Bred apelsinkräm mellan bottnarna och jämna till runt om.
    jultårta med choklad

    Foto: Lina Eriksson

  11. Vispa grädden och täck tårtan med ett tunt lager. Strö mandel på ovansidan. Pudra över florsocker och garnera tårtkanten med ­stjärnor.
    Recept tårta till jul

    Foto: Lina Eriksson

 

Går att förbereda

Både bottnar och fyllning kan göras dagen före.

Hållbarhet

Tårtan håller 2–3 dagar om den förvaras svalt hela tiden.

Mörk choklad istället för vit

Den som hellre vill ha mörk choklad på kan smälta det i stället. Vit choklad är lite svårare att hantera än vanlig mörk. Vit choklad av märket Lindt var den som bäst klarade att smältas och sedan stelna igen.

Andra formar än stjärnor

Stjärnor behöver det givetvis inte vara, utan hjärtan eller granar passar också till jul. 

Fler recept med: Bakning, Jul, Tårtor