Julstubbe med chokladmousse

2.32.32.32.32.3

Vit chokladmousse och mörk chokladmousse gör årets jultårta oemotståndlig! Glutenfri botten och inga inslag av mandel eller nötter gör att många kan njuta. Baka i god tid före jul för den färdiga stubben går bra att frysa in. I kylen klarar den en vecka.

För 10 person(er)

Ingredienser

Botten:

2 ägg, (110 g)
0,75 dl strösocker, (75 g)
1 dl potatismjöl, (75 g)
1 msk kakao, (6 g)
1 tsk bakpulver, (6 g)

Mörk chokladmousse:

2,5 dl vispgrädde
125 g mörk choklad

Vit chokladmousse:

2,5 dl vispgrädde
125 g vit choklad

Garnering:

, marsipan till blad och tomtar

Julstubbe med chokladmousse – gör så här:

  1. Dag 1, mörk chokladmousse: Koka upp all grädden, häll den över den hackade mörka chokladen i en skål. Rör om och blanda till en jämn smet. Tryck plastfolie tätt över chokladytan och ställ skålen i kylen till nästa dag.
  2. Vit mousse: Koka upp hälften av grädden, häll den över den hackade vita chokladen i en skål och blanda till en slät smet. Rör ner resten av grädden, tryck plastfolie tätt över chokladytan och ställ skålen i kylen till nästa dag.
  3. Dag 2, botten: Sätt ugnen på 230° och vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner blandningen i äggvispet. Blanda väl, men varsamt. Häll ut smeten mitt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm, och bred ut smeten jämnt med palett eller tårtspade. Grädda bottnen ca 5 min – passa! Ta ut, stjälp upp på ett annat papper och låt kallna.
  4. Vispa den mörka moussen. Bred ett tunt lager av en del av den mörka moussen över bottnen.
  5. Vispa den vita moussen fluffig.Bred den i ett lager över hela bottnen om du vill göra en kort och knubbig stubbe som på bilden.
    Lägg annars den vita moussen som en tjock sträng på längden om du vill ha en lång och smalare tårta som kan delas i två.
  6. Rulla ihop från valfritt håll med hjälp av papperet och rulla sedan in tårtan i papperet och lägg in den på skarven i frysen 15 minuter.
  7. Bred resten av den mörka moussen över rullen, räffla den ev till ”bark”. Packa stubben i folie och frys den eller täck snittytorna med plastfolie och förvara den i kylen upp till en vecka. Garnera ev med marsipanblad och tomte.