4.54.54.54.54.5

Julskinka med apelsinsmak serveras med de ­ugnsstekta äpplena.

För 1 skinka:

Ingredienser

1 julskinka, rimmad (ca 3 kilo)
3 gula lökar
2 apelsiner
3 liter vatten
8 kryddpepparkorn
3 lagerblad
3 kryddnejlikor

Griljering:

1 apelsin
0,5 dl senap
2 äggulor
3 msk ströbröd
2 äpplen, röda
2 kanelstänger
4 lagerblad

20 minuter + 2 1/2 timmars koktid

Julskinka med apelsinsmak – gör så här:

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Koka upp vatten, lök, apelsinskal och kryddor. Lägg i skinkan och koka till 70° innertemperatur, beräkna 2–2 ½ timme.
  3. Ta upp skinkan och låt svalna.
  4. Griljering: Sätt ugnen på 200°. Skär bort det mesta av svålen och lägg skinkan på en plåt. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med senap och äggulor. Pensla senapen på skinkan och strö över ströbrödet.
  5. Skär äpplena i fyra bitar vardera. Lägg äpplen, krossade kanelstänger och lagerblad runt om skinkan.
  6. Griljera skinkan mitt i ugnen ca 8 min.

Recept av Christian Hellberg

Fler recept med: Buffémat, Fläskkött, Jul, Kött