Julskinka med apelsinsmak

Julskinka med apelsinsmak serveras med de ­ugnsstekta äpplena.
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 julskinka - rimmad (ca 3 kilo)
  • 3 gula lökar
  • 2 apelsiner
  • 3 l vatten
  • 8 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor

Griljering

  • 1 apelsin
  • 0,5 dl senap
  • 2 äggulor
  • 3 msk ströbröd
  • 2 äpplen - röda
  • 2 kanelstänger
  • 4 lagerblad

Gör så här

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Koka upp vatten, lök, apelsinskal och kryddor. Lägg i skinkan och koka till 70° innertemperatur, beräkna 2–2 ½ timme.

  3. Ta upp skinkan och låt svalna.

  4. Griljering: Sätt ugnen på 200°. Skär bort det mesta av svålen och lägg skinkan på en plåt. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med senap och äggulor. Pensla senapen på skinkan och strö över ströbrödet.

  5. Skär äpplena i fyra bitar vardera. Lägg äpplen, krossade kanelstänger och lagerblad runt om skinkan.

  6. Griljera skinkan mitt i ugnen ca 8 min.

Recept av Christian Hellberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!