Julkryddat surdegsbröd

Recept på julkryddat surdegsbröd. Surdegen tar tid, brödet kan bakas ut efter fyra dagar.
Allt om Mat

Vetesurdeg

  • 4 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl

Julbröd

  • 15 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 3 msk brödsirap
  • 1 tsk anis - mald
  • 1 tsk fänkål - mald
  • 1 tsk pomerans - mald
  • 1 tsk kummin - mald
  • 2 tsk salt
  • 4 dl rågmjöl - fint (220 g)
  • 12 dl vetemjöl special - (720 g) + 1/2 dl till utbakning
  • 1 dl russin

Gör så här

  1. Surdeg: Blanda 2 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Lägg över plast. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn.

  2. Blanda i 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl och låt stå ytterligare 1 dygn. Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl och låt stå 1 dygn.

  3. Julbröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen. Tillsätt 300 g surdeg och rör ut den i vattnet. Rör i sirap, brödkryddor, salt och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig 8-10 min. Vänd i russin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

  4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Platta ut och vik ihop den 2 gånger. Jäs ytterligare 1-1 1/2 timme under bakduk. Dela degen i två bitar och forma till släta bullar. Lägg bullarna i mjölade jäskorgar eller låt jäsa direkt på en plåt med bakplåtspapper ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.

  5. Vänd upp degen på en plåt med bakplåtspapper, om den jäst i korgar. Sätt in brödet mitt i ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 35 min. Låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!