Julkorv

Lägg en klick av färsen i kokande vatten för att smaka av och känna att konsistensen är rätt.

1 1/2 timme

Julkorv

 

1. Blanda färsen med salt, socker, kryddor och potatismjöl i en skål. Späd med vatten lite i taget. Arbeta ihop färsen väl. Känns den för hård, späd med lite mer vatten.

2. Spola igenom fjälstren med kallt vatten. Smörj in köttkvarnens korvhorn med lite rapsolja. Trä upp en bit av fjälstret på korvhornet.

3. Fyll smeten i fjälstren till ca 15 cm långa korvar med ett litet mellanrum emellan. Tänk på att korven ska stoppas löst, annars spricker den vid kokning. Mata inte på smeten för snabbt, då kommer det lätt in luft.

4. Knyt två bomullssnören hårt mellan korvarna med 2–3 cm mellanrum. Klipp isär dem. Upptäcker du luftbubblor i korven kan du sticka hål på dem med en fin nål. Frys in korven eller laga till den direkt.

Koka så här: Picka korven. Lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Tillsätt salt, kryddpeppar och lagerb lad. Koka upp långsamt och sjud ca 30 minuter.

Recept från