00000

Recept på julkorv. Tycker du det känns svårt att arbeta med fjälster går det utmärkt att lägga korvsmeten i smörgåspapper. Forma till en korv och knyt till ordentligt. Sjud sedan i vatten.

För 15 korvar

Ingredienser

500 g nötfärs
350 g fläskfärs
50 g späck malt
150 g potatis kokt, skalad, pressad
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk salt
2 tsk strösocker
1 tsk muskot mald
0,5 tsk svartpeppar mald
0,5 tsk vitpeppar mald
1 tsk kryddpeppar mald
1 vitlöksklyfta pressad
4 smörgåspapper eller fjälster

Julkorv – gör så här:

  1. Lägg färs, späck och pressad potatis i en stor bunke. Värm mjölk och grädde till fingertemperatur, 37°.
  2. Häll över gräddmjölken i bunken och tillsätt kryddor. Blanda allt väl för hand till en ganska lös färs.
  3. Lägg ut ark av smörgåspapper (ca 20 x 20 cm) och klicka på ca 1 dl korvsmet per ark. Rulla ihop till jämna korvar, ca 10 cm långa, och knyt ändarna med steksnöre eller bomullsgarn. Du kan också fylla korvsmeten i väl sköljda fjälster med hjälp av assistenten eller en sprits. Knyt ändarna som ovan. Stick hål här och där på fjälstret med en tjock nål, annars spricker korven lätt vid kokning.
  4. Sjud korvarna i lättsaltat vatten utan lock ca 10 min. Korven går utmärkt att frysa in.

Tips!
Korvsmeten är väldigt god att göra ”korvbullar” av. Forma valnötsstora bullar och stek i smör i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta och häll på en bottenskyla vatten. Låt puttra under lock ca 10 min tills bullarna är klara.

Fler recept med: Jul, Korv och chark, Övrigt